Siirry pääsisältöön

Lukusuositukset: Professori Tommi Koivulan päivitetty Nato-lukulista 2024

Professori Tommi Koivulan päivitetty Nato-lukulista 2024

Puolustusliitto Nato juhlii 75-vuotispäiväänsä vuonna 2024. Liittokunta saavuttaa tämän korkean iän merkkipaalun monella tapaa hyväkuntoisena ja elinvoimaisena: kiihtynyt globaali suurvaltakilpailu ja Ukrainan sota ovat vahvistaneet Naton asemaa eurooppalaisessa turvallisuudessa. Naton jäsenmaiden keskuudessa vallitsee yksimielisyys, että puolustuskykyä on määrätietoisesti vahvistettava. Naton komentorakennetta on uudistettu samalla kun harjoitteluun ja puolustussuunnitteluun kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota.

Toisaalta Naton tulevaisuudennäkymiin liittyy myös epävarmuuksia. Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuussa 2024 ja maan seuraavan hallinnon sitoutuminen Natoon askarruttavat monia jäsenmaita. Varsinkin Yhdysvalloissa kannetaan myös huolta maan kyvystä vastata Kiinan suunnalta tulevaan suurvaltapoliittiseen haasteeseen.

Suomen kannalta Naton merkitys on kasvanut dramaattisesti tultuamme liittokunnan jäseniksi 4.4.2023. Suomen ja Ruotsin jäsenyys on tuonut Natolle pitkästä aikaa uusia aidosti sotilaallisesti suorituskykyisiä jäsenvaltioita. Uusien jäsenmaiden myötä Naton painopiste on myös siirtynyt hieman vahvemmin pohjoisen suuntaan.

Työskentely Naton rakenteissa on todennäköinen tulevaisuudenkuva yhä useammalle suomalaisupseerille. Siksi myös ymmärrys Natosta kuuluu yhä enemmän upseerin ammattitaitoon. Alla olevassa lukulistassa pyritään tarjoamaan tähän apuvälineitä. Listan teoksissa ja aineistoissa hahmotellaan niin liittokunnan suuria kehityskaaria kuin Naton kannalta tärkeitä erityiskysymyksiäkin – Suomi-näkökulmaa unohtamatta.

Tommi Koivula
Professori (Strategia)
Sotataidon laitos
Maanpuolustuskorkeakoulu