Skip to Main Content

Tietokantoihin tunnistautuminen: Käyttötapauksia eri joukko-osastoissa, laitteilla ja koulutustasoilla

Tietokantojen käyttötavat laite- ja verkkovapaasti aineistoihin oikeutetuille, TUVE, funet- ja yksityisillä älylaitteilla, lisäksi ohjeet käyttö- ja kirjautumisongelmissa.

Käyttötapauksia

Lisensoituihin aineistoihin pääsy on pyritty rakentamaan täysin laite- ja verkkovapaaksi sekä toimivaksi mistä päin tahansa laiturin nokasta, aineistoihin oikeutetuille.

Voit päästä aineistoihin joukko-osaston, käyttämäsi laitteen tai opinto-oikeuden perusteella. Tarkista käyttötapauksista, onko sinulla voimassa oleva oikeus aineistoihin, vaikka et olisi MPKK:n opiskelija.

HUOM: MPKK:n kirjaston vierasverkossa saat aina käyttöösi MPKK:lle lisensoidut aineistot PAITSI jos kirjaudut vierasverkkoon TUVE-laitteella ja sinulla on omassa joukko-osastossasi ollut oikeus vain puolustusvoimat-tasoisiin aineistoihin. TUVE-laite reitittää sinut omaan joukko-osastoosi ja siten ei tunnista oikeutta MPKK:lle lisensoituihin aineistoihin edes MPKK:n kirjaston tiloissa. Käytä siloin MPKK:n kirjaston asiakaspalvelukoneita tai kirjaudu vierasverkkoon käyttäen muita kuin TUVE-koneita.

Käyttötapaus 1

"MERIVE virkamies on komennettu toimialapäällikkö-koulutukseen. TUVE-etäkäyttöyhteydessä ei aukea käyttöön saman kurssin opiskelijalta (joukko-osasto MERISK) saatu linkki http://www.ieee.org/ieeexplore. "

--> ei häiriötä palvelussa tai käyttöoikeuksissa

1) toimialapäällikkö-koulutus on täydennyskoulutusta ja joukko-osasto ei vaihdu opintojen ajaksi

2) MPKK:lla ja puolustushaarakoulujen henkilökunnalla on laajemmat oikeudet aineistoihin kuin muualla joukko-osastoissa.

3) Ryhmätöissä voidaan käyttää puolustusvoimat-tasoista lisensoitua aineistoa

Tohtoriopiskelija

Käyttötapaus1 : upseeri on RUK:ssa ja hänet liitetään sotatieteen tohtoriopintoihin. Opinnot alkavat seuraavan vuoden helmikuussa mutta tutkimussuunnitelmaa varten tarvitaan kansainvälisten lisensoitujen aineistojen käyttöoikeus jo edellisen vuoden syksyllä. mpkk.finna.fi ja mpkk.libguides.com ovat käytettävissä kaikkialla maailmassa miltä tahansa laitteelta HAKA-tunnuksella (MPKK:n funet-verkon tunnus), mutta upseeri saa tunnukset MPKK:n tietohallinnosta vasta tultuaan hyväksytyksi opintoihin. Mistä upseeri saa käyttöönsä tarvitsemansa aineiston?

VASTAUS: Mikä on joukko-osastosi? Joukko-osastoissa MPKK, MAASK, MERISK ja ILMASK kirjoilla olevat tunnistetaan TUVElla automaattisesti oikeutetuiksi lisensoituihin aineistoihin. Onko käytössäsi TUVE-laite? Jos olet jossain toisessa joukko-osastossa kirjoilla, milloin sinut nimitetään tohtoriopiskelijaksi? Nimittämisen jälkeen MPKK kirjaston järjestelmävastaava ilmoittaa TUVEen, että sinut liitetään nimilistaan "MPKK:n tutkinto-opiskelijat muissa joukko-osastoissa kuin MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK".  Nimittämisen ja nimilistaan liittämisen jälkeen TUVE tunnistaa sinut automaattisesti oikeutetuksi MPKK:lle lisensoituihin aineistoihin. Muilla laitteilla kuten kotikoneella, älykännyllä, tabletilla tms sinua pyydetään automaattisesti HAKA-kirjautumaan (käyttäessäsi MPKK:lle lisensoituja aineistoja mpkk.finna.fi-palvelussa tai mpkk.libguides.com-palvelussa). Kun sinut on nimitetty tohtoriopiskelijaksi, saat HAKA-tunnuksen hakemalla sen henkilökohtaisesti MPKK:n tietohallinnosta. Tämän jälkeen voit käyttää MPKK:lle lisensoituja aineistoja millä tahansa laitteella, missä tahansa verkossa, missäpäin tahansa maailmaa.

Käyttötapaus 2: PE:ssä (tai muissa joukko-osastoissa kuin MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK) kirjoilla oleva tohtoriopiskelija saa oikeuden lisensoituihin aineistoihin MPKK:n HAKA-tunnuksella ja voi käyttää TUVE-työaseman tai muun laitteen internet yhteyttä aineistoihin pääsyssä. HUOM 1: TUVE-laitteen Maanpuolustuskorkeakoulu.fi-nettisivun rajatusti MPKK:lle lisensoidut aineistot aukevat automaattisesti vain MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK joukko-osastoissa kirjoilla oleville! Jos olet tohtoriopiskelija muista joukko-osastoista, ilmoita MPKK:n kirjaston järjestelmävastaavalle, mikäli Maanpuolustuskorkeakoulu.fi-nettisivun kautta et pääse käsiksi MPKK:lle lisensoituihin aineistoihin (nimesi lisätään cissi-tiketillä muista joukko-osastoista tulevien MPKK:n tutkinto-opiskelijoiden luetteloon) ja saat tämän jälkeen aineistot käyttöön TUVElla. Voit käyttää myös mpkk.libguides.com-palvelua tai mpkk.finna.fi-palvelua - niihin on rakennettu HAKA-tunnisteen käyttö. HUOM 2: jos joukko-osastosi vaihtuu myöhemmin MPKK, MAASK; MERISK, ILMASK joukko-osastoksi, ilmoita tästä MPKK:n kirjaston järjestelmävastaavalle, mikäli käyttöoikeuksissasi ilmenee kysyttävää.

Käyttötapaus 3: ulkomainen tohtoriopiskelija saa OPISKELIJAKSI OTTAMINEN-asiakirjan jälkeen HAKA-tunnukset MPKK:n tietohallinnolta. HAKA-tunnus antaa oikeuden lisensoituihin aineistoihin. Tunnusta kysytään automaattisesti aineistoihin mentäessä.

Voit tukeutua myös MPKK, MAASK, MERISK tai ILMASK kirjastopalveluihin.

Käyttötapaus 2

"ILMAVE ja ILMASK opiskelijat sekä MPKK:n opiskelija on komennettu YEK-koulutukseen. Lisensiaatti-tasoinen opinnäyte edellyttää kansainvälisten aineistojen käyttöön saantia ja työskentelyä myös kotikoneelta. MPKK:n opiskelijalla on HAKA-tunnuksella pääsy kaikkiin aineistoihin miltä tahansa päätelaitteelta. ILMASK opiskelijalla on pääsy samoihin aineistoihin TUVE-etäkäyttölaitteelta. ILMAVE opiskelija tutustuu lisensoitujen aineistojen käyttöön saantiin ennen opintojen alkamista ja havaitsee ennen opintojen alkamista, että hänellä on käytössään vain puolustusvoimat-tasoiset rajatut aineistot"

--> ei häiriötä palvelussa, koska

  • MPKK OAO ilmoittaa MPKK kirjaston järjestelmävastaavalle muissa joukko-osastoissa kuin MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK kirjoilla olevat YEK-opiskelijat
  • pyyntö saada muiden joukko-osastojen YEK-opiskelijoille oikeudet lisensoituihin aineistoihin tehdään CISSI-tiketillä TUVE-laitteelle
  • TUVE-käyttäjän oikeus aineistoihin tunnistetaan automaattisesti TUVE-koneella
  • käydessään Santahaminassa YEK-opiskelija noutaa MPKK tietohallinnosta henkilökohtaisen HAKA-tunnusteen (funet-verkon tunnisteen)
  • HAKA-tunnisteella YEK-opiskelija saa MPKK:lle lisensoidut aineistot käyttöönsä millä tahansa laitteella mpkk.finna.fi-palvelusta tao mpkk.libguides.com-palvelusta tai sivustolta https://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/kokoelmat-ja-e-aineisto.

Käyttötapaus 3

"SK, SM tai tohtoritason opiskelija opiskelee Santahaminan alueella maanantai-torstai ja on kotipaikkakunnalla perjantai-sunnuntai. Saako hän opinnäytteisiin tarvittavat lisensoidut aineistot käyttöönsä rajoituksetta."

--> ei ongelmaa

  • MPKK:n HAKA-tunnuksella aineistot aukeavat käyttöön täysin laite- ja verkkoriippumattomasti
  • Aiemmin julkaistut opinnäytteet näkyvät mpkk.finna.fi-palvelussa ja sieltä on linkitys doriaan kokoteksteihin ilman HAKA-kirjautumista
  • Ei-julkaistut opinnäytteet, katso http://mpkk.libguides.com/c.php?g=663176