Skip to Main Content

Tietokantoihin tunnistautuminen: Lisensoidut aineistot MPKK:n tutkinto-opiskelijoille

Tietokantojen käyttötavat laite- ja verkkovapaasti aineistoihin oikeutetuille, TUVE, funet- ja yksityisillä älylaitteilla, lisäksi ohjeet käyttö- ja kirjautumisongelmissa.

Tutkinto-opiskelijoiden käyttöoikeudet MPKK:lle lisensoituihin aineistoihin

1. Pääperiaatteet MPKK:lle lisensoitujen aineistojen käyttöön saantiin

Maanpuolustuskorkeakoulun joukko-osastossa kirjoilla olevat tutkintotason opiskelijat (SK & SM & YEK & tohtoritaso) pääsevät millä tahansa päätelaitteella, missä tahansa päin maailmaa, missä tahansa verkossa, käyttämään MPKK:lle lisensoituja elektronisia aineistoja.

Mikäli käyttämäänne laitetta ei tunnisteta automaattisesti, palvelu ehdottaa kirjautumista HAKA-tunnisteella. HAKA-tunnistetta tarvitaan käytettäessä palvelua kotikoneelta, omalta tabletilta, älypuhelimesta tai muusta julkisesta verkosta.

HAKA-tunnistetta kannattaa käyttää aina, kun tallennat hakuja lisensoituihin aineistoihin. Katso perustelut välilehdeltä Hakujen tallettaminen ja käyttäminen uudelleen". Käyttäminen kotikoneelta julkisessa verkossa edellyttää HAKA-kirjautumista. Jos hakusi on tallennettu kirjastonkortilla, et saa aineistoja käyttöön.

2. HAKA-tunnisteesta

Maanpuolustuskorkeakoulun joukko-osastossa kirjoilla olevat SK, SM, YEK ja tohtoritason opiskelijat saavat MPKK:n tietohallinnon myöntämän HAKA-tunnisteen. Tunniste on sama kuin funet-verkkoon kirjautumiseen käytetty tunniste. Tunniste on muotoa etunimi.sukunimi ja käyttäjän ylläpitämä salasana.

MPKK myöntää funet-verkon tunnisteen eli HAKA-tunnisteen myös muissa joukko-osastoissa kuin MPKK:lla kirjoilla oleville YEK-opiskelijoille opintojen ajaksi. Kun käytätte TUVE-etäkäyttöyhteyttä omalla TUVE-toimikortilla ja käytätte mpkk.finna.fi tai mpkk.libguides.com -kautta lisensoituja aineistoja, teidät tunnistetaan YEK-opintojen ajan aineistoihin oikeutetuiksi ja saatte samat palvelut kuin MPKK:n joukko-osastossa kirjoilla olevat opiskelijat. HAKA-tunnisteella voitte käyttää lisensoituja elektronisia aineistoja YEK-opintojen ajan myös muilta päätelaitteilla kuten kotikoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

3. Oikeudet MPKK:lle lisensoituihin aineistoihin tunnistetaan automaattisesti puolustusvoimien sisäverkoissa

Kaikki käyttäjät, myös muut kuin MPKK:n tutkinto-opiskelijat ja henkilökunta, saavat lisensoidut aineistot käyttöönsä kirjautumalla Santahaminan kampusalueen vierasverkkoon.

MPKK kirjaston järjestelmävastaava ylläpitää muista joukko-osastoista kuin MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK tulevien YEK-opiskelijoiden oikeuksia lisensoituihin aineistoihin opiskelijaluetteloiden mukaisesti, kun tarkoituksena on tunnistaa käyttäjät automaattisesti TUVE-laitteilla joukko-osaston perusteella. TUVE-laitteella pääsy palveluun tunnistetaan suoraan käyttäjän TUVE-toimikortista. Tällöin YEK-opiskelijat saavat lisensoidut aineistot käyttöön ILMAN erillistä HAKA-tunnistautumista, oma TUVE-toimikortti riittää.

Rajatuilla puolustusvoimien internet-paikallisverkoilla aineistot aukeavat käyttöön ilman erillistä HAKA-kirjautumista palveluihin. Näitä verkko-alueita ovat Santahaminan kampusalueen funet-verkko (langallinen tai langaton) ja vierasverkko, ILMASK alueen paikallinen internet-verkko ja MAASK kirjaston paikalliset internet-koneet.

HAKA-tunniste myönnetään tutkinto-opintojen alussa ja HAKA-kirjautuminen tai funet-verkkoon kirjautuminen kuukausittain riittää pitämään tunnisteen aktiivisena.

  • HAKA-tunniste on käyttämättömänä voimassa 180 päivää, minkä jälkeen tunnus on aktivoitava. Mikäli YEK-opiskelija tai tohtoriopiskelija käyttää pääasiassa TUVE-laitetta, HAKA-tunniste ei pysy aktiivisena. 
  • Mikäli ette käytä funet-tunnusta opiskelijoille jaetulla funet-laitteella 30 päivään, ette pääse kirjautumaan kyseisellä laitteella funet-tunnuksella funet-verkkoon. Kokeilkaa tällöin kirjautumista funet/Haka-tunnuksella jollain toisella laitteella.
  • Lukkiutunut funet-tunnus tai funet-kone avataan MPKK:n tietohallinnon asiakaspalvelusta.

Jos talletat hakuja myöhempää käyttöä varten, katso tämän ohjesivuston erillinen ohje hauista ja HAKA-tunnuksen käytöstä.