Skip to Main Content

Tietokantoihin tunnistautuminen: Tohtoriopiskelijat, muut j-os kuin MPKK, MAASK, MERISK tai ILMASK

Tietokantojen käyttötavat laite- ja verkkovapaasti aineistoihin oikeutetuille, TUVE, funet- ja yksityisillä älylaitteilla, lisäksi ohjeet käyttö- ja kirjautumisongelmissa.

Poikkeuksen poikkeus ja miten se hallinnoidaan

Eri käyttäjäryhmät saavat MPKK:n lisensoimat aineistot käyttöön - perussäännöistä on aina tapauskohtaisia poikkeuksia.

1. Tohtoriopiskelijoiksi nimitetyt muissa joukko-osastoissa kuin MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK

Tavallinen poikkeama yleisistä säännöistä on puolustusvoimien virkamies, joka on nimitetty MPKK:n tohtoriopiskelijaksi ja kirjoilla eri joukko-osastossa kuin MPKK & MAASK & MERISK & ILMASK ja LISÄKSI käyttää vain TUVE-laitteita sekä on parhaillaan ulkomaan virkakomennuksella Pääesikunnan erityistehtävissä. Tästä syntyy ristiriitaa yleisiin sääntöihin, kun tohtoriopiskelija ei pääse noutamaan myönnettyjä HAKA-tunnisteita Maanpuolustuskorkeakoulusta. Hänellä on seuraava lähtötilanne:

  • TUVE tunnistaa toimikortista joukko-osaston ja avaa lisensoidut aineistot ilman erillistä kirjautumista vain MPKK, MAASK, MERISK tai ILMASK joukko-osastoille - mutta suuri osa tohtoriopiskelijoista on kirjoilla muissa joukko-osastoissa
  • TUVE tunnistaa kyseisen uuden tohtoriopiskelijan joukko-osaston perusteella oikeutetuksi vain suppeampiin puolustusvoimat-tasoisiin lisensoituihin aineistoihin.
  • Poikkeusta varten ylläpidetään nimilistaa välityspalvelimessa. Jokainen yksittäinen poikkeus lisätään nimen ja joukko-osaston mukaisesti nimilistaan.
  • Nyt tohtoriopiskelija saa laajemmat MPKK:lle lisensoidut aineistot käyttöönsä, mutta vasta TUVE-laitteella.
  • Mikäli tohtoriopiskelijan käytössä ei ole TUVE-laitetta, hän ei saa käyttöönsä lisensoituja aineistoja. Hänen tulee noutaa shibboleth/HAKA-tunniste eli MPKK:n funet-verkon tunniste.
  • MPKK:n tohtoriopiskelija saa käyttöönsä HAKA-tunnisteen, jolla kirjaudutaan sisään lisensoituihin aineistoihin millä tahansa laitteella, missä tahansa verkossa, missäpäin tahansa maailmaa - mutta HAKA-tunnisteet luovutetaan vain MPKK:n tietohallinnon palvelupisteestä henkilökohtaisesti tutkinto-opiskelijoille.
  • Vain erityisperusteilla kuten pitkän ulkomaankomennuksen aikaan, HAKA-tunnus on toimitettu erityisjärjestelyin tohtoriopiskelijalle.

Eli tohtoriopiskelijat esimerkiksi Pääesikunnassa saavat TUVE-laitteella IP-tunnisteiset palvelut puolustusvoimille lisensoituihin aineistoihin automaattisesti. He saavat käyttöoikeudet laajempiin MPKK:lle lisensoituihin aineistoihin sen jälkeen, kun heidät on tunnistettu yksittäisinä henkilöinä tutkinto-opiskelijoiksi kirjoilla muissa joukko-osastoissa kuin MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK. Käyttöoikeustason voi testata avaamalla esimerkiksi JSTOR-aineistot.

2. Kuka vastaa poikkeuksen poikkeusten hallinnoinnista

Tunnistaminen TUVE-laitteilla toteutetaan poikkeuksena yleisistä käyttäjäryhmistä ja edellyttää toimenpiteitä MPKK kirjaston järjestelmävastaavalta. Tämän jälkeen henkilö tunnistetaan automaattisesti TUVE-toimikortin perusteella ja hän saa MPKK:lle lisensoidut aineistot käyttöönsä TUVE-laitteella. Jos henkilö vaihtaa joukko-osastoa tohtoriopintojen aikana, niin tietoja ylläpidetään vastaavalla tavalla.

3. Oikeudet lisensoituihin aineistoihin ennen tohtoriopiskelijaksi nimittämistä

Muilla kuin TUVE-laitteilla käytetään tutkinto-opiskelijoille myönnettyä HAKA-tunnistetta. Muissa joukko-osastoissa kirjoilla olevat tohtoriopiskelijat saavat HAKA/shibboleth-tunnukset MPKK:n TH-alalta, sen jälkeen kun heidät on nimitetty tohtoriopiskelijoiksi.

Haasteena on, että tohtoriopiskelijoiksi nimeämistä edeltävissä valmisteluvaiheissa käytetään usein lisensoituja aineistoja. Tohtoriopintojen valmisteluvaiheen aikana lisensoidut aineistot ovat käytettävissä MPKK kirjaston tiloissa, asiakaspäätteillä ja kirjautumalla langattomaan verkkoon yksityisillä älylaitteilla sekä puolustushaarakoulujen kirjastoissa internet-laitteilla.

TUVE-laitteella kirjautuminen vierasverkkoon MPKK:n kirjaston tiloissa ei muuta käyttöoikeustasoa lisensoituihin aineistoihin, koska TUVE-laite säilyttää tiedon puolustusvoimat-tasoisin aineistoihin, missä tahansa verkossa tai käyttöpaikalla.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. HAKA-tunnisteen hyödyt tohtoriopiskelijalle vs. TUVE-koneen käyttö opintojen ajan

Esimerkki: MPKK:n tohtoriopiskelija, jolla joukko-osasto on Pääesikunta, ei ole vielä noutanut omaa HAKA-tunnusta. TUVE-käytössä järjestelmän toimikortista poimima organisaatio ei ole MPKK vaan PE, jolla on suppeammat puolustusvoimat-tasoiset tietokannat, ei esimerkiksi Scopusta.

--> Tohtoriopiskelija lisätään MPKK kirjaston pyynnöstä nimilistaan, jonka jälkeen hän saa käyttöönsä laajemmat MPKK:lle lisensoidut aineistot TUVE-koneelle.

Mitä hyötyä tohtoriopiskelijalle on HAKA-tunnuksen käytöstä?

--> Jos teet hakuja EDS-palvelussa, voit tallettaa tekemäsi haut mpkk.finna.fi-palvelun EDS-hakupalvelussa. Tallettaminen: selaa sivun alalaitaan ja valitse "Talleta haku".

--> Tohtoriopiskelija voi toki tallettaa tekemiään hakuja kirjastonkortille mpkk.finna.fi-palvelussa - mutta voi käyttää tallettamiaan hakuja lisensoituihin aineistoihin vain TUVE-laitteella, ei esimerkiksi myöhemmin kotikoneilta.

--> Vaikka haut lisensoituihin aineistoihin voidaan tallettaa TUVE-koneella myös kirjautumalla kirjastonkortilla, ja kotikoneella voidaan kirjautua kirjastonkortilla ja toistaa haut, niin hakujen lisensoidut aineistot eivät avaudu.

--> Lisensoidut aineistot avautuvat mpkk.finna.fi-palvelussa kotikoneella vain HAKA-tunnuksella kirjautuneille, ei kirjastonkortille

--> Aina kun talletat hakuja lisensoituihin aineistoihin mpkk.finna.fi-palvelussa myöhempää käyttöä varten, kirjaudu sisään HAKA-tunnisteella, olit millä tahansa laitteella