Skip to Main Content

Tietokantoihin tunnistautuminen: Lisensoidut aineistot puolustusvoimien täydennyskoulutetuille

Tietokantojen käyttötavat laite- ja verkkovapaasti aineistoihin oikeutetuille, TUVE, funet- ja yksityisillä älylaitteilla, lisäksi ohjeet käyttö- ja kirjautumisongelmissa.

Puolustusvoimien joukko-osastoissa kirjoilla olevat

Kaikille puolustusvoimien joukko-osastoille on hankittu yhteiskäyttöön joitain lisensoituja elektronisia aineistoja. Pääsy aineistoihin on rakennettu osoitteeseen https://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/kokoelmat-ja-e-aineisto. Aineistot saa käyttöön, mikäli aineistossa tai aineistoon linkityksissä on mainittu pääsy puolustusvoimien käyttäjille (PV).

Aineistot aukeavat automaattisesti käyttöön TUVE-laitteen internet-yhteydessä (Ei Tornin internet-selain) ja funet-laitteella MPKK:n kampusalueella sekä tabletilla, älypuhelimella tai omalla kannettavalla laitteella kirjauduttaessa MPKK:n kampusalueen langattomaan verkkoon.​ Jos kirjaudut kampusalueella TUVE-laitteella vierasverkkoon, oikeutesi tunnistetaan silti TUVE-toimikortin perusteella - TUVE-laitteella oikeutesi pysyvät puolustusvoimat-tasoisissa lisensoiduissa aineistoissa.

Joukko-osasto ei vaihdu täydennyskoulutuksen ajaksi. Täydennyskoulutusta on kaikki Puolustusvoimissa palkatulle henkilöstölle tarjottava koulutus pois lukien sotatieteellisiin tutkintoihin johtava koulutus. Täydennyskoulutusta ovat esimerkiksi aliupseerikoulutus, esiupseerikurssi, toimialapäällikkökurssit ja ylemmän päällystön kurssi. Nämä koulutetut saavat oman joukko-osastonsa mukaisesti lisensoituja aineistoja käyttöönsä. Oikeus aineistoihin ei ole rajattu vain täydennyskoulutuksen ajaksi vaan on voimassa koko työssäoloajan puolustusvoimissa.

Mikäli joukko-osastosi on MPKK, MAASK, MERISK, ILMASK ja olet täydennyskoulutuksessa, katso vastaavat ohjeet käytössäsi olevista elektronisista aineistoista. Oikeus aineistoihin on voimassa niin kauan kuin olet kirjoilla näissä joukko-osastoissa.

Puolustushaarakoulujen joukko-osastoissa kirjoilla olevat

Puolustushaarakouluille ja MPKK:lle on lisensoitu laajempi valikoima elektronisia aineistoja kuin mitä on lisensoitu muille joukko-osastoille.

MAASK, MERISK ja ILMASK joukko-osastoissa kirjoilla olevat täydennyskoulutetut saavat lisensoidut elektroniset aineistot käyttöönsä omalla TUVE-toimikortilla. TUVE-laitteen etäkäyttöyhteys takaa aineistojen käyttöön saannin mistä tahansa verkosta, missäpäin tahansa maailmaa. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta MAAASK MERISK ja ILMASK henkilökunta.

MPKK:lla kirjoilla olevat

MPKK:n joukko-osastossa kirjoilla olevat täydennyskoulutetut saavat lisensoitujen aineistojen palvelut käyttöönsä rajoituksetta. Katso tarkemmat ohjeet välilehdeltä MPKK:n henkilökunta.

TUVE-laitteen etäkäyttöyhteys

Lisensoidut elektroniset aineistot saa käyttöön virkapaikalla ja TUVE-koneella, mutta myös missä päin tahansa maailmaa TUVE-etäkäyttöyhteydessä. TUVE-etäkäyttö käynnistää yhteyden julkisesta verkosta, mutta siirtyy sen jäljeen puolustusvoimien verkkoon ja vasta sieltä avataan yhteys internet-palveluihin. Siksi TUVE-etäkäyttöyhteys on kuin käyttäisit lisensoituja elektronisia aineistoja puolustusvoimien virkapaikoilta.

TUVE-laitteen etäkäyttöyhteyden ohje on nimeltään TUVE etäkäyttö. Ohje löytyy TUVE-laitteen työpöydältä: valitse kansio "Tukipalvelut" --> valitse "työasemaohjeet - neukkari"

--> JOS käytät vuosina 2018-2019 windows 7-TUVEa niin avaa ohje "TUVE terminoidun internet-yhteyden käyttäminen" 

--> JOS saat uuden windows 10-TUVEn niin vaihda (sivun ylävalikosta) Windows 10 ohjeet ja avaa ohje TUVE etäkäyttö