Siirry pääsisältöön

Operaatiotaito ja taktiikka: Operaatiotaito ja taktiikka

SM12-tekstityöpajan 24.5.2023 materiaalit

Huom! Kirjaston informaatikot kokosivat keväällä 2023 järjestettyä SM12-kurssin tekstityöpajaa varten ulkomaisia tiedonlähteitä operaatiotaidon ja taktiikan tutkimuksen tueksi. Tutustu työpajan sivustoon täällä. Työpajan muut aineistot löydät tuvepvmoodlen työtilasta mpkkkirj

Menetelmiä ja metodeja

Tutkimusta Suomessa ja suomeksi

Podcast-tallenteet:

Ulkomaisia puolustushaara- ja aselajilehtiä

Julkista sotilasammatillista keskustelua käydään erilaisissa puolustushaara- ja aselajilehdissä. Alla listattuna merkittävimpiä sähköisessä muodossa vapaasti saatavilla olevia lehtiä. Osa julkaisuista on vertaisarvioitu. Puolustushaara- ja aselajilehtien (hiipuvasta?) roolista ja korvaavista alustoista sotataidollisessa keskustelussa kts. esim. Bring Back Branch Magazines - Modern War Institute (usma.edu).

Kielitaitoiset voivat tutustua myös ranskalaisiin alan lehtiin, jotka löytyvät kätevimmin Pensées mili-terre -sivustolta.

Operaatiotaito ja taktiikka

Operaatiotaito ja taktiikka on monitieteellinen sotatieteiden ala, joka tutkii ja tuottaa valmiuksia sotatoimien, taistelun ja operaatioiden suunnitteluun, toteuttamiseen ja johtamiseen. Operaatiotaidon ja taktiikan tutkimus pyrkii sekä selittämään että ymmärtämään organisaatioita, ihmisiä, välineitä ja toimintaperiaatteita sekä niiden vuorovaikutusta puolustusjärjestelmien käyttöympäristössä.

Doktriinit ja ohjesäännöt ulkomailla

Ohjesäännöstön saatavuus ja julkisuusaste vaihtelee maittain. Eniten aineistoa on saatavilla Yhdysvalloista. Alla listattuna merkittävimpiä julkisesti saatavilla olevia kokonaisuuksia.

Tietokantoja

Lisää hyödyllisiä tietokantoja löydät Tietokannat A-Z -listalta.