Siirry pääsisältöön

Standardit: Standardit

Standardipalvelut Puolustusvoimissa

  • NATO Standardization Office. Vaatii erillisen rekisteröitymisen. Rekisteröitymishakemus täytetään sivustolla painikkeesta "Request Access" (tässä tulee käyttää virkasähköpostiosoitetta).
  • SFS:n verkkokauppa. Käyttö TUVE-internetissä. Mitä SFS:n palvelusta ei löydy, sitä voi hakea IHS ERC -standardipalvelusta. IHS ERC -palvelu vaatii erillisen rekisteröitymisen. Mikäli etsimäsi standardi ei ole käytettävissä, voit tiedustella standardin lisäämistä palveluun osoitteesta standardipalvelu (at) mil.fi.

Katso tarkemmat rekisteröitymis- ja käyttöohjeet Tornista, Torni > Tietopankit > Wiki > Standardipalveluiden käyttöohjeet.

Huomaa että huomattava osa Yhdysvaltain asevoimien standardeista (MIL-HDBK, MIL-STD ym.) ja NATO:n julkaisuista on vapaasti internetistä ladattavissa; esimerkiksi everyspec.com tai quicksearch.dla.mil.

Standardien käyttö Puolustusvoimissa

Puolustusvoimissa standardeja hyödynnetään suorituskyvyn määrittelystä sen testaamiseen. Standardien käyttöä ohjaa PE SUUNNOS  ohje HR188 PVOHJEK-PE PUOLUSTUSVOIMIEN TOIMINTA, Liite 6.1 Standardien käyttö ja rajoitukset (24.06.2021). Käyttö rajoitettu, TLIV. Ohjeessa voidaan ajatella käytetyn seuraavaa jakoa:

  • Siviilistandardit: yleensä maksullisia julkaisuja

  • Sotilasstandardit: usein ilmaisia, mutta saatavuudeltaan rajoitettuja julkaisuja

  • Puolustusvoimien normistoon kuuluvia määräyksiä tai ohjeita, jotka voidaan rinnastaa standardeihin.

Käytetyllä jaottelulla ei ole merkitystä standardin käyttäjälle, mutta standardin käyttöön saamiseen ja velvoittavuuteen tällä on osuutensa.

Siviilistandardit

ISO:n (International Organization for Standardization) standardit, tekniset raportit ja spesifikaatiot (ISO, ISO/TR, ISO/TS) antavat määrittelyn monille teknisille ratkaisuille sekä toimintatavoille. Julkaisut ovat kattavasti saatavissa SFS:n verkkokaupasta ja IHS:n standardipalvelusta puolustusvoimalliseen käyttöön.

Lakeja, asetuksia ja muita säädöksiä voidaan pitää standardinomaisina julkaisuina. Lait, asetukset ja säädökset löytyvät Finlex-palvelusta. Erityinen käyttönsä näillä on erilaisissa työ-, sähkö- jne. -turvallisuuteen liittyvissä määrittelyissä.

Euroopan Unionin säädöksiäkin tarvitaan usein ja ne löytyvät EUR-Lex-palvelusta.

Puolustusvoimien normisto

Voimassa olevat normit ovat Puolustusvoimien henkilökunnan käytettävissä asianhallintajärjestelmässä.

Sotilasstandardit

NATO:n standardit ja julkaisut, STANAG (standardization agreement) on vakiointisopimus, jolla maat sitoutuvat jonkin julkaisun käyttöön. NATO:n julkaisut kantavat tyypillisesti nimeä "Allied … Publication", esimerkiksi AAP – Allied Administrative Publication 6, AQAP – Allied Quality Assurance Publication. Niitä voidaan hyvin pitää standardeina.

Yhdysvaltain asevoimien standardit, käsikirjat ja spesifikaatiot (MIL-HDBK, MIL-STD, MIL-SPEC) määrittelevät useita  toimintatapoja ja teknisiä ratkaisuja. Maailman aseteollisuus käyttää näitä paljon hyväkseen järjestelmiensä määrittelyssä.

Euroopan puolustusvirasto EDA (European Defence Administration) ei laadi itse standardeja, mutta pitää kuitenkin yllä suositeltujen standardien tietokantaa European Defence Standards Reference System (EDSTAR).

Iso-Britannian asevoimien standardit ( DEFSTAN) ovat myös maailman aseteollisuuden laajassa käytössä.

Saksalaisia DIN-standardeja sekä sotilasstandardeja (VG, Industrie Verteidigungsgeräte) ja -spesifikaatioita (WL, Werkstoffe Werkstoffleistungsblätter) käytetään laajasti erityisesti sähköasennuksiin ja -turvallisuuteen liittyen.