Siirry pääsisältöön

SM12 tekstityöpaja: Ohjeet

Kirjaston informaatikot kokosivat 24.5.2023 järjestettyä SM12-kurssin tekstityöpajaa varten ulkomaisia tiedonlähteitä operaatiotaidon ja taktiikan tutkimuksen tueksi. Tältä sivulta löydät kootusti vinkkejä ulkomaisen ohjesäännöstön, sotilasstandardien, sotatieteellisen tutkimuksen ja alan ammattilehtien paikantamiseen. Työpajan muut aineistot löydät tuvepvmoodlen työtilasta mpkkkirj


"On tärkeää, ettei tutkija rajoita aiempaan tutkimukseen perehtymistä vain Maanpuolustuskorkeakoulun opinnäytetöihin, vaan aihealue huomioiden selvittää myös siviiliyliopistoissa ja ulkomaisissa sotilas- ja siviiliyliopistoissa sekä tutkimussäätiöissä, NATO STO:ssa (Science and Technology Organization) sekä EDA:ssa (European Defence Agency) tehdyt tutkimukset."

-Tähtinen, Janne: Perehtymisvaihe, Näin tutkin taktiikkaa : tutkimusprosessi operaatiotaidon ja taktiikan näkökulmasta. Janne Tähtinen (toim.), Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki 2022, s.28.

"Tutkimustilanteen esittelyssä on huomioitava Maanpuolustuskorkeakoulussa tehty ja tekeillä oleva tutkimus, muu Puolustusvoimissa tehty tutkimus, muu kotimainen tutkimus sekä ulkomainen tutkimus. Tutkimustilanteen esittelyllä perustellaan tutkimukselle asetettu tutkimustehtävä."

-Tähtinen, Janne: Suunnitteluvaihe, Näin tutkin taktiikkaa : tutkimusprosessi operaatiotaidon ja taktiikan näkökulmasta. Janne Tähtinen (toim.), Maanpuolustuskorkeakoulu, Helsinki 2022, s.51.

Tietokantoja

Sotilasalan tutkimusta julkaistaan alan tiede- ja ammattilehdissä sekä erilaisten tutkimuslaitosten julkaisuissa, joita on koottu alla listattuihin tietokantoihin. Tietokannat sisältävät valikoitua ja helposti haettavaan muotoon asetettua julkista aineistoa, myös paljon sellaista joka ei löydy verkon hakukoneilla tai jotka olisivat muilla hakukoneilla käytettäessä maksullisia.

Sotilasalan opetus- ja tutkimuslaitosten tietokantoja

Upseerikoulutusjärjestelmät vaihtelevat huomattavasti maittain, joten alan oppilaitoksissa ei välttämättä laadita opinnäytteitä tai harjoiteta julkaisutoimintaa. Alla on listattu eri asevoimien opetus- ja tutkimuslaitosten julkisia tutkimus- ja opinnäytetietokantoja.

Asejärjestelmät ja määrävahvuudet

Asejärjestelmistä löydät tietoa alan tutkimustietokannoista ja lehdistä, mutta esimerkiksi seuraavat tietokannat ovat hyödyllisiä ja viittauskelpoisia.

Tietoja asejärjestelmistä löydät myös kirjallisuudesta, sekä painetusta että nykyään kasvavassa määrin sähköisestä. Painettujen kirjojen osalta keskeinen aineisto ovat vuosittain päivittyvät, aihepiireittäin jaotellut Jane's -vuosikirjat. Kirjoja voit tiedustella MPKK:n kirjaston lainaamosta. Esimerkkejä:

Tietoja asejärjestelmistä löytyy myös erilaisista avoimista lähteistä, mutta näiden luotettavuus vaihtelee. Tutustu pvmoodlessa Veli-Pekka Kivimäen luentoon ja vinkkeihin avointen lähteiden tiedonhankinnasta.

Sanastoja, käsitteitä, määritelmiä

Hakutermien paikantamisessa auttavat NATOTerm-tietokanta, tieteen termipankki TEPA ja MOT-sanakirjapalvelu. Huomaa että terminologia muuttuu ajan myötä ja saattaa olla erilaista eri englanninkielisissä maissa. Oikeat hakusanat löytyvät lukemalla rinnakkaistekstejä (eli vaikka samaan teemaan liittyviä uudempia lehtiä ja ohjesääntöjä) ja perehtymällä aiheeseen.

Doktriinit ja ohjesäännöt ulkomailla

Ohjesäännöstön saatavuus ja julkisuusaste vaihtelee maittain. Eniten aineistoa on saatavilla Yhdysvalloista. Alla listattuna merkittävimpiä julkisesti saatavilla olevia kokonaisuuksia.

NATO - tutkimusta ja standardeja

NATO-tutkimusta ja standardeja löydät esimerkiksi seuraavista palveluista. 

Muista tutustua myös NATO Libraryn kokoelmatietokantaan ja opassivustoon. 

Sotilasopetuslaitosten kirjastotietokantoja

Sotilasopetuslaitosten kirjastoissa saattaa olla painettuna sellaista julkista aineistoa, mikä ei ole verkossa saatavilla. Tällöin ne on usein mahdollista hankkia kirjastojen välisen kaukopalvelun kautta. Tutustu kirjastojen kokoelmiin ja tee tarvittaessa kaukopalvelutilaus.

Ulkomaisia puolustushaara- ja aselajilehtiä

Julkista sotilasammatillista keskustelua käydään erilaisissa puolustushaara- ja aselajilehdissä. Alla listattuna merkittävimpiä sähköisessä muodossa vapaasti saatavilla olevia lehtiä. Osa julkaisuista on vertaisarvioitu. Puolustushaara- ja aselajilehtien (hiipuvasta?) roolista ja korvaavista alustoista sotataidollisessa keskustelussa kts. esim. Bring Back Branch Magazines - Modern War Institute (usma.edu).

Kielitaitoiset voivat tutustua myös ranskalaisiin alan lehtiin, jotka löytyvät kätevimmin Pensées mili-terre -sivustolta.

Sotilasopetus- ja tutkimuslaitosten podcasteja

Operaatiotaidon ja taktiikan alan julkista keskustelua on siirtynyt tiede- ja ammattilehdistä erilaisiin audiovisuaalisiin medioihin, kuten Youtube-kanaville tai podcasteihin. Alla erilaisten alan viranomaistoimijoiden podcasteja. Yhdysvaltojen puolustushallinnon eri toimijoiden virallisia podcast-sarjoja on koottuna myös DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service) -palvelussa.

Suomalaisissa yliopistoissa tehty tutkimus

Suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa löydät melko kattavasti Finna.fi ja Tiedejatutkimus.fi -palveluista. Finna.fi sisältää suomalaisten yliopisto- ja muiden kirjastojen kokoelmat, suomalaisissa korkeakouluissa laaditut opinnäytteet sekä kotimaisten tiede- ja ammattilehtien artikkeliviitteet.

Tiedejatutkimus.fi palveluun toimitetaan OKM:n tiedonkeruussa suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden tutkimusten tiedot. Tiedejatutkimus.fi eroaa Finnasta esimerkiksi siten, että palveluun toimitetaan tiedot myös suomalaisten korkeakoulujen tutkijoiden ulkomailla julkaisemasta tutkimuksesta.