Cairnes on ryydittänyt D´Aguilarin englanniksi kääntämää alkuperäisteosta Napoleonin sotiin ja buurisotiin liittyvillä maksiimien toteutumisen konkretisoinneilla.
Täydennetty uudispainos Cairnesin teoksesta. Chandler kytkee maksiimeja Napoleonin sotien ohella myös uudempiin läntisiin sotiin, kuten ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan, Vietnamin sotaan ja Falklandin sotaan.
Kirjoittaja on jakanut teoksensa lukijan intressejä palveleviin lukuihin Sodan luonne, Sotateoria, Strategiasta yleisesti, Yhteenotto, Asevoimat, Puolustus, Hyökkäys ja Sotasuunnitelmat. On helppo valikoida oman kiinnostuksensa mukaan, minkä luvun lukee vai ahmiiko kaikki omassa vapaassa järjestyksessä.
Pääasiassa operatiiviseen tasoon keskittyvä U.S. Army Command and General Staff Collegen sotahistorian opettajan, entisen laivaston pilotin erinomainen teos. Kirjan rakenne auttaa ymmärtämään Napoleonin sotien kokonaisuuden, kronologian, liittokuntien muutokset ja kun perusjuonena on operaatiotaito, on lukukokemus antoisa.
Kirjaa ei voi kokonaisuutena pitää erityisen mielenkiintoisena lukuelämyksenä, se sisältää erään mielenkiintoisen kuvauksen. Itämeren rannalla sijaitsevassa Rostockissa syntynyt upseeri, sotapäällikkö ja Waterloon voittoisaksi kääntänyt sotamarsalkka Gebhard Leberecht von Blücher tunnetaan yleensä vain positiivista piirteistään. Tämän hyökkäyshenkisen ja aktiivisen upseerin kääntöpuoli saa hieman valoa Melan kääntämästä tanskalaiskuvauksesta. Blücher vaikuttaa olleen ajoin synkeämielinen, impulsiivinen, tempoileva, harhainen, maaninen ja ympäristölleen vaarallinenkin.
Todellisen Napoleon-asiantuntijan järkälemäinen tutkimus. Ei käsittele niinkään sotataitoa, vaan Napoleonin sotien globaalia poliittista ja taloudellista merkitystä. Kyse ei ollut vain Eurooppaan vaikuttavista tapahtumista. Piskuinen Suomikin mainitaan!
Mielenkiintoinen ajankuva yhdysvaltalaisesta tavasta tulkita Napoleonin maksiimeja. Tämän kirjan ovat lukeneet II maailmansodan loppuvaiheen nuoret upseerit, jotka kylmän sodan aikana kohosivat komentajatehtäviin.
Ei yksin Napoleonin armeijan, vaan myös liittokuntien armeijoiden taktiikkaa yksityiskohtaisesti kuvaava teos. Kuvitus on turhan suppea ja jättää monen taktisen kuvion visualisoinnin lukijoiden päissään tehtäväksi.
Kansallisarkiston digitoidusta SKK:n diplomityökokoelmasta luettavissa oleva kiintoisa analyysi Jominin sotateoreettisesta ajattelusta. Ennen Jominin englanninkielelle käännettyyn tai alkuperäisteokseen perehtymistä kannattaa lukea tämä ja Lappalaisen T&A-artikkeli.