Siirry pääsisältöön

Venäjä: Operaatiotaito

Operaatiotaito

Zapad-2021

Johdanto raporttiin ”Defending the Union – Zapad 2021”

Raportissa tarkastellaan Zapad-2021-harjoitusta sen valmistelujen ja harjoiteltujen sotilasoperaatioiden näkökulmasta. Ensimmäisessä luvussa esitellään Zapad -harjoituskokonaisuus ja venäläisten muita esikunta- ja johtamisharjoituksia. Luvussa tarkastellaan myös harjoituksen aiheuttamaa sotapelkoa. Toinen luku käsittelee Zapad-2021-harjoituksen skenaariota. Kolmas luku keskittyy ennen harjoituksen aktiivivaihetta toteutettuihin ja harjoitukseen liittyviin asevoimien muihin ja muiden ministeriöiden harjoituksiin. Neljännessä luvussa tarkastellaan harjoituksen aktiivivaihetta ja viidenteen lukuun on koottu johtopäätökset ja opit Natolle.

Venäläisten omien sanojen mukaan valmistautuminen harjoitukseen alkoi jo helmikuussa 2021, jolloin järjestettiin Valko-Venäjän ja Venäjän muodostaman alueellisen joukkoryhmän yhteisesikunnan yhteinen esikuntaharjoitus. Tämän jälkeen maaliskuussa 2021 järjestettiin Venäjän asevoimien johtamisjärjestelmän keskuselinten (ven. ЦОВУ, Центральных органов военного управления) strateginen esikunta- ja johtamisharjoitus. Tähän kytkeytyi Läntisen sotilaspiirin esikunta- ja johtamisharjoitus, jossa ajettiin sisään Valko-Venäjän asevoimien operatiivinen ryhmä. Seuraavat harjoitukset järjestettiin heinäkuussa 2021, jolloin järjestettiin erillisten tukevien aselajien erikoisharjoituksia. Harjoituksen aktiivivaihe toteutettiin 10.- 16.9.2021.

Valmistautuminen vuoden 2021 Zapad -harjoitukseen noudatteli vuoden 2017 aikataulua ja aihepiirejä. Maaliskuussa 2017 järjestettiin Moskovassa Venäjän asevoimien johtamisjärjestelmän keskuselinten strateginen esikunta- ja johtamisharjoitus, Pietarissa Läntisen sotilaspiirin esikunta- ja johtamisharjoitus sekä Minskissä Venäjän ja Valko-Venäjän alueellisen joukkoryhmän yhteisesikunnan esikuntaharjoitus. Näiden jälkeen järjestettiin kolmena kuukautena ennen varsinaista harjoitusta taistelun tukemiseen, teknisiin täydennyksiin sekä huoltoon liittyviä harjoituksia. Lisäksi heinäkuussa 2017 järjestettiin läntisen strategisen suunnan ilmavoima- ja ilmapuolustusjoukkojen johtamista käsitellyt esikunta- ja johtamisharjoitus sekä juuri ennen harjoitusta elokuussa vielä yksi Läntisen sotilaspiirin esikunta- ja johtamisharjoitus. Harjoituksen aktiivivaihe vuonna 2017 oli 14.-20.9.

Käytännössä harjoitus siis alkoi niin vuonna 2017 kuin 2021 jo useita kuukausia ennen aktiivivaihetta. Näitä vaiheita ei käsitelty raportissa ja muiden muassa tämän johdosta raportista puuttuu venäläisten operaatioiden ymmärtämisen näkökulmasta, haastavuudestaan huolimatta, strateginen tarkastelukulma. Käytännössä raportissa tarkasteltiin strategista harjoitusta operatiivisstrategisen ja melkeinpä jopa operatiivisten linssien läpi. Harjoituksessa on todennäköisesti toimittu koko kalenterivuoden ajan strategisessa viitekehyksessä, jossa esimerkiksi Läntisen sotilaspiirin muodostama yhteinen strateginen johtoporras on vastannut koko läntisestä sotatoiminäyttämöstä, josta Valko-Venäjän suuntaa ja siitä edelleen Varsovaan ja Berliiniin voi luonnehtia esimerkiksi Euroopan strategiseksi suunnaksi. Tämäkin jalostui todennäköisesti vielä edelleen harjoitusskenaarioissa operatiivisiksi suunniksi.

Harjoitusskenaarion pohjalta operatiivinen pääsuunta (tai pääoperatiivinen suunta) oli todennäköisesti Kaliningradin suunta, johon muodostettiin Valko-Venäjän ja Venäjän alueellisen voimaryhmän painopiste. Strategisen harjoituksen aktiivivaiheessa harjoiteltiin siis käytännössä toimintaa yhdessä operatiivisessa suunnassa, joka on ainoastaan osa kaikista strategisista toimista, joita toteutettiin läntisellä sotatoiminäyttämöllä. Analyysin hyödyllisin osa venäläisen operaatioiden ymmärtämisen näkökulmasta on neljäs luku, joka käsittelee juuri kyseistä harjoituksen aktiivivaihetta.