Skip to Main Content

Avoin julkaiseminen: Kirjoittajamaksut (APC)

Kirjoittajamaksut (APC)

APC-maksu eli kirjoittajamaksu tarkoittaa maksua, joka peritään artikkelin avoimesta julkaisemisesta. Maksujen suuruus vaihtelee lehdittäin. Huomaathan myös, että kaikki avoimet julkaisut eivät peri APC-maksuja. Hybridilehdiksi kutsutaan lehtiä, jotka perivät APC-maksun avatessaan kaikile avoimeksi muuten vain tilaajille luettavaksi tarkoitetun julkaisun.

MPKK:n kirjasto on koonnut oheiseen listaan alan kirjoittajielle mahdollisesti kiinnostavia julkaisuja ja tietoa niiden APC-maksut. Huom! Lista on tarkoitettu helpottamaan alustavaa vertailua. APC-maksuissa tapahtuu muutoksia, joten tieto on aina tarkistattava kustantajan sivulta ennen julkaisupäätöksen tekemistä.

Kirjoittajamaksujen rahoitus ja APC-laskuen maksu

 

MPKK voi rahoittaa kohtuuhintaisia APC-maksuja artikkeleista joiden vastuukirjoittalla on MPKK:n affiliaatio. 

Vastuukirjoittajan organisaatio vastaa APC-maksuista ja päävastuu kirjoittajamaksujen budjetoinnista on ainelaitoksella. Avointen julkaisujen rahoitus on syytä suunnitella ja sopia ainelaitoksella jo julkaisua suunniteltaessa tai projektia aloitettaessa. 

Tarvittaessa tutkimusala tukee erityisesti JUFO 2-3 -julkaisujen kirjoittajamaksujen maksamista, mikäli ainelaitoksen varaama raha kyseisellä vuodelle on käytetty.

Laskut APC-maksuista pyydetään toimitettavaksi ensijassa verkkolaskuoperaattorin kautta, mutta mikäli se ei ole mahdollista, laskun voi pyytää myös kirjoittajan sähköpostiin. Pyydä tällöin tarkemmat laskunmaksuohjeet kirjastosta, tutkimusalalta tai osoitteesta tutkimusjulkaisut.mpkk@mil.fi. 

APC-maksuista lisätietoja voi kysyä MPKK:n kirjastosta, osoitteesta: tutkimusjulkaisut.mpkk@mil.fi

Kirjoittajamaksuihin vaikuttavat sopimukset

MPKK on mukana kolmessa FinELib-konsortion sopimuksessa, joiden kautta kirjoittajamaksuista saadaan joko vapautus tai alennus:

 

APC-maksujen seuranta

MPKK seuraa maksettuja APC-maksuja, jotta avointa julkaisemista voidaan suunnitella ja budjetoida. Laitokset toimittavat tiedot maksetuista APC-maksuista kirjastolle, joka tallentaa ne artikkelitietojen yhteyteen ja koostaa tarvittavat tiedot organisaation käyttöön.

MPKK:n APC-maksutiedot toimitetaan vuodesta 2021 alkaen myös kansainväliseen OpenAPC-kantaan, jossa voi seurata APC-maksujen kehitystä maailmanlaajuisesti.